Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΤΙ ΨΥΧΗ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΜΩΡΗ;

                    [Το σίριαλ  της επικαιρότητας!]

 

 

 

Το σίριαλ του Mega ‘’ Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;’’ , μπορεί να ξένισε λίγο με τον τίτλο του,  αλλά κατέγραψε την υψηλότερη τηλεθέαση της εποχής του και συγκαταλέγεται στις  πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Πρόκειται για  το έργο των γνωστών δημιουργών Ρήγα-Αποστόλου, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2000 με τηλεθέαση  40%  αλλά διακόπηκε  βίαια στο 6ο επεισόδιο, χωρίς ποτέ να δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις. Παραθέτω  κάποιες  αναφορές μιας εκ των πρωταγωνιστών, της κυρίας Ελένης Ράντου και   του δημιουργού κ. Αλέξανδρου Ρήγα

‘’Δεν ήταν καλή συγκυρία. Ήταν μια δουλειά στην οποία –νομίζω- έγινε κατάχρηση εξουσίας. Κακή παραγωγή, κακή στιγμή από όλους για όλους. Δεν τσακωθήκαμε, αυτό είναι το εύκολο να βγει προς τα έξω. Δεν υπήρχε πολύ υλικό και τρέχανε να βγάλουν επεισόδια. Υπήρχε πολλή πίεση από το κανάλι, τους… λάλησε. Η διαχείριση από τη μεριά του Αλέξανδρου, μιας τόσο μεγάλης επιτυχίας που θα είχε αυτή η σειρά, ήταν που δεν άφησε το πράγμα να προχωρήσει. Ο Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος που κλάταρε», δήλωσε η γνωστή πρωταγωνίστρια.

Ο Αλέξανδρος Ρήγας από τη μεριά του, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα της τηλεοπτικής Ντομινίκ, προσθέτοντας παράλληλα στο ήδη άσχημο κλίμα και τις δικές του προστριβές με τους πρωταγωνιστές:
«Πλακωθήκαμε πολύ, όχι λίγο.
Ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, άρεσε πάρα πολύ στο κοινό, έφερε και πολλά νούμερα στο κανάλι, αλλά δυστυχώς σε πολλούς ανθρώπους από εμάς, βγήκε ένας άσχημος εαυτός, λόγω της πολύ μεγάλης πίεσης.
Ξεκίνησε η προβολή της σειράς χωρίς ο Δημήτρης και εγώ να είμαστε έτοιμοι.
Εννοώ χρονικά -δεν είχαμε πολύ μεγάλη προετοιμασία-, κάτι για το οποίο φταίμε μόνο εμείς, εννοείται.
Από ένα σημείο και μετά οι απαιτήσεις της σειράς ήταν πολύ μεγάλες και εκεί πάνω στην κούραση και πάνω στο άγχος να βγάλεις καινούργιο υλικό, άρχισαν να δημιουργούνται προστριβές και αυτό άναψε μια φωτιά που τελικά έκαψε τη σειρά και… πολλές σχέσεις. Με τον καιρό έφτιαξαν κάποιες, αλλά το κακό είχε γίνει»…

Συμπερασματικά λοιπόν, η σειρά στην οποία οι τηλεθεατές χάρισαν απλόχερα νούμερα τηλεθέασης διεκόπη λόγω… πίεσης , η οποία οδήγησε στο στρες του Αλέξανδρου Ρήγα, το οποίο με τη σειρά του… έκανε μπάχαλο τα γυρίσματα’’
Κάτι ανάλογο δυστυχώς κινδυνεύει να συμβεί  και στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα αλλά δεν ομολογείται από  τους πρωταγωνιστές. Απεύχομαι να επαναληφθούν και εδώ τα συμπτώματα του σίριαλ του Mega. Τα αίτια είναι ανάλογα, αφού και στην πολιτική πραγματικότητα που ζούμε, ‘’ δεν ήταν καλή η συγκυρία και έγινε κατάχρηση εξουσίας’’, ‘’δεν υπήρξε η κατάλληλη  προετοιμασία, υπήρχε μεγάλη πίεση και…. τους λάλησε, ο Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος που κλάταρε’’. ‘’Οι  απαιτήσεις ήταν μεγάλες, οι προστριβές μεταξύ των πρωταγωνιστών πολύ συχνές και τελικά άναψε φωτιά που  έκαψε το σίριαλ και έκανε μπάχαλο τη συνέχεια’’.
Σε ένα τηλεοπτικό έργο διακυβεύονται περιορισμένα οικονομικά συμφέροντα και ενδεχομένως κάποιες ανθρώπινες σχέσεις, στην πολιτική όμως πραγματικότητα παίζονται κορώνα – γράμματα οι τύχες ενός ολόκληρου λαού και αναλαμβάνονται πολυετείς εθνικές δεσμεύσεις. Μήπως λοιπόν και εδώ είναι καιρός να μιλήσουν οι πρωταγωνιστές, να πουν την αλήθεια στο λαό  πριν ‘’κλατάρει’’ η χώρα, ώστε  να βρεθεί μια ‘’άλλη’’ λύση μέσα από εθνική συνεννόηση; Το δικό μας σίριαλ έχει πανεθνικές επιπτώσεις και δεν καλύπτεται με μια καθυστερημένη δήλωση ‘’ φταίμε μόνο εμείς’’, διότι αυτό δεν θα ωφελήσει πια κανένα, έστω και αν διακοπεί βίαια του πολιτικό μας σίριαλ.
Χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα έναν ‘’ακραίο’’ τηλεοπτικό τίτλο, που εμπεριέχει την παρεξηγημένη λέξη ‘’μωρή’’ και μια ‘’ακουστική’’ συγγένεια των ονομάτων των ‘’ δημιουργών’’. Η λέξη μωρή κατέληξε να αποτελεί ένα συνηθισμένο αθώο επιφώνημα στις φιλικές συνομιλίες – όπως το βρε, καλέ κλπ – και όχι την αρχική σημασία του παράγωγου της μωρίας. Οι σύγχρονες νεολαίες [όλων…. των φύλων] έσπευσαν βέβαια να την  αντικαταστήσουν  με την  ‘’κακόφημη’’ λέξη , με την οποία έχουν  υποκαταστήσει πλέον  και την κλητική προσφώνηση,  στις μεταξύ τους συζητήσεις.
Αυτά όσον αφορά τον τίτλο της  τηλεοπτικής σειράς  που βρίσκει ανάλογη εφαρμογή και στην κατάσταση που βιώνουμε σε συνέχειες  στη χώρα μας  και ταλανίζει τον δύσμοιρο Ελληνικό λαό. Οι πρωταγωνιστές του δεύτερου όμως σίριαλ,  είναι αποφασισμένοι να παιχτούν όλα τα επεισόδια που τους κρατούν  στην καρέκλα της εξουσίας ακόμα και χωρίς τηλεθέαση. Αυτή τη φορά δεν έχουν αυταπάτες και γνωρίζουν πολύ καλά το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός, που τους έφερε στην εξουσία. Μιλάνε για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ενώ ξέρουν ότι θα δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια, ότι έχουν αναληφθεί  μακρόχρονες δεσμεύσεις με ψηφισμένους ήδη νόμους για περικοπές συντάξεων και αυξημένα πλεονάσματα. Προσπαθούν  να δημιουργήσουν ‘’μαξιλαράκια’’ με πρόσθετα χρέη για τη χώρα, ώστε  να ξεγελάσουν τους ιθαγενείς με προοδευτικά ‘’καθρεφτάκια’’.

          Δεν θέλω να αναφερθώ στα όσα είναι ήδη γνωστά  σε όλους μας και βέβαια  δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι ότι θα ξεγελάσουν τον λαό για δεύτερη φορά. Συνήθισαν  τη χλιδάτη ζωή και  είναι ικανοί και αποφασισμένοι να την  κρατήσουν με όποια ανταλλάγματα και δεσμεύσεις και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Ελπίζω και εύχομαι να μη βρεθούμε ποτέ στην ανάγκη να επαναφέρουμε στη λέξη μωρή την αρχική της ετυμολογία ή τη νεολαιίστικη ανάλογη έκφραση  και να αποφύγουμε ένα παρόμοιο κλατάρισμα του ‘’ακουστικά συνονόματου ’’ του κ. Ρήγα.    Αντώνης Ταρνανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.