Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΦΙΡΙ - ΦΙΡΙ ΤΟ ΠΑΣ

 

                       ΦΙΡΙ-ΦΙΡΙ  ΤΟ  ΠΑΣ

 

Πρόκειται για παραφθορά της τουρκικής φράσης Firil-filil ,που σημαίνει γύρω-γύρω , ενώ στα ελληνικά έχει την έννοια πας γυρεύοντας, δηλαδή προκαλείς την τύχη σου και αυτό βρίσκει εφαρμογή τόσο στα εσωτερικά όσο και  στα διεθνή, προκαλώντας άμεσους κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη.

Στα  καθ΄ημάς, αν και αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, αυτή τη φορά έχει πλήρη εφαρμογή στον έκπτωτο  πια ηγέτη του Σύριζα και τους συντρόφους του, όσο και αντανακλαστικά, στο συγγενή χώρο του δημοκρατικού τόξου, με όσα εκτυλίσσονται στο θέμα των  Δελφίνων της νέας ηγεσίας. Εύχομαι σε αμφότερους τους χώρους να βρουν τη λύση που θα τους οδηγήσει στην ορθή δημοκρατική πολιτική, αποκαλύπτοντας   επί τέλους το πραγματικό τους πρόσωπο και τις δογματικές εμμονές , για να ξέρουν κα οι ψηφοφόροι τι ψηφίζουν!!! Είναι γνωστό ότι μια σωστή αντιπολίτευση κάνει και τη διακυβέρνηση ορθότερη και αποδοτική και αυτό το βλέπουν και το εκτιμούν αναλόγως οι  σωστοί ψηφοφόροι, γιατί και αυτοί έχουν τις ευθύνες τους για το σημερινό αδιέξοδο μερικών κομμάτων. Με την ευκαιρία αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινισθεί επί τέλους τι εννοούν όταν αυτοαποκαλούνται αριστεροί [ μπαίνοντας ή βγαίνοντας ;], προοδευτικοί, ριζοσπάστες. Εγώ π.χ. που δεν ανήκω σε κανένα κόμμα δεν είμαι προοδευτικός;;;  Γιατί πρέπει να  είμαι δεξιός, ή αριστερός ;;; Επίσης τι σχέση έχει η δημοκρατία με κόμματα  που την επικαλούνται  και με δηλώσεις τους εντός του κοινοβουλίου,  δεν αποδέχονται τον αστικό κοινοβουλευτισμό και υποθάλπουν τον ξεσηκωμό των εργατών κατά της εξουσίας, αλλά και γιατί μετέχουν σε κάτι που δεν δέχονται;;;  Είναι τόσο χαλαρή η δημοκρατία μας ώστε αποδέχεται και τους οπαδούς ολοκληρωτικών καθεστώτων. αλλά να μας λένε την αλήθεια για τις επιδιώξεις τους. Είναι σύννομο και συνταγματικό αυτό το φαινόμενο;;; Έχω πολυετή προσωπική πείρα από τις  χώρες του ‘’υπαρκτού σοσιαλισμού’’ και τις γνωρίζω πολύ καλά, όπως γνωρίζω και την κοινωνική τους πρόνοια, που περιορίζεται μόνο στα μέλη του Κόμματος. [ με χωριστά Νοσοκομεία, προνόμια ακόμα και  ειδικά καταστήματα ].

Με τόσα πολλά δείγματα των δύο εξελισσόμενων πολέμων, είναι ενδεχόμενο να επανέλθουμε σε καταστάσεις που έζησε η ανθρωπότητα μετά  την περίοδο του μεσοπολέμου. Θα σκεφθείτε ίσως, ποιος φταίει και τι μπορούμε να κάνουμε. Αρχίζω από το τελευταίο λέγοντας  ότι φοβάμαι πως είναι αργά πλέον να  κάνουμε οτιδήποτε που θα διορθώσει τα πράγματα και θα προλάβει μια ευρύτερη εξέλιξη.  Όσον αφορά τον ή τους  υπεύθυνους που φθάσαμε ‘’ως εδώ’’, αρχίζουμε από τον κ. Πούτιν [ όχι  τον ανήμπορο να αντιδράσει λαό της χώρας του ] που  μεταμορφώθηκε από  στέλεχος της KGB. σε όψιμο χριστιανό, ενώ λειτουργεί ως δικτάτορας με διαφορετική λεοντή. Προσεταιρίστηκε ακόμα  και τον Πατριάρχη  [πασών των Ρωσιών]  για να  συγκαλύψει τον σφετερισμό του εθνικού πλούτου  με μια ομάδα  τέως  συντρόφων του που μετατράπηκαν σε εφοπλιστές. Μετάλλαξε τη Ρωσία σε ενός ανδρός αρχή, επιβάλλοντας  τη δικτατορία του, με σκοπό την επανίδρυση της νέας Σοβιετικής Ένωσης .  Εισέβαλε στην Ουκρανία με επιδίωξη την επαναφορά της στη Σοβιετία, όπου πιστεύει ότι ανήκει, με τους διεθνείς οργανισμούς να αδρανούν στην έγκαιρη  ειρηνική τους παρέμβαση . Με πολλή καθυστέρηση άρχισαν να εξοπλίζουν  την  Ουκρανία , ενώ ο Πούτιν είχε αρχίσει να εκφράζει απειλές για πυρηνικά, για να αντιμετωπίσει τον εξοπλισμό από τις δυτικές χώρες, ενώ ο ίδιος, πέραν του τεράστιου οπλοστασίου του άρχισε να παίρνει πυραύλους από τη Β, Κορέα και το Ιράν. Όπως  στον μεσοπόλεμο οι Δυτικοί καθυστέρησαν να κατανοήσουν τις ενέργειες του Χίτλερ έτσι και τώρα έχουμε φθάσει στην ώρα μηδέν.

Πάμε και στην σφαγή της Γάζας, με το Ισραήλ να ξεπερνά κάθε όριο του εβραϊκού Νόμου  ‘’οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος’’ σε αντίποινα για τη βάρβαρη εισβολή και τη σφαγή που επακολούθησε  σε ισραηλινό κιμπούτς από την Χαμάς . Βέβαια και εδώ οι διεθνείς οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα έγκαιρα κατά των σφαγέων , αφήνοντας τους Ισραηλινούς να δράσουν κατά τρόπο απάνθρωπο, που δεν δικαιολογείται σε μια χώρα που έχει υποστεί το ολοκαύτωμα  από τον ναζισμό.

Και τώρα τι γίνεται;;; Φοβάμαι ότι είναι αργά για δάκρυα τόσο με το Ρώσο-Ουκρανικό, όπου ο Πούτιν δεν υποχωρεί γιατί κινδυνεύει να καταλήξει στο Διεθνές δικαστήριο για όσα έχει πράξει συνολικά, ακόμα και κατά της ίδιας του της χώρας . Όσον αφορά τη σφαγή  μεταξύ Ισραήλ και Χαμάζ,  ο  φανατισμός αμφοτέρων δεν αφήνει  περιθώρια, αφού και οι δυο αρνούνται ο ένας την ύπαρξη του άλλου.  Στην πλευρά των παλαιστινίων υπεισέρχεται και το θρησκευτικό μίσος που υποδαυλίζει παντοιοτρόπως  το ‘’θεοκρατικό’’ Ιράν.

Τελικά βλέπω με πολλή απαισιοδοξία την εξέλιξη και των δυο πολέμων  γιατί  μου  θυμίζουν τις αντίστοιχες συνέπειες που έζησα στα παιδικά μου χρόνια και όπως και τότε, φταίει η ανεπάρκεια των διεθνών οργανισμών, η έλλειψη μεγάλων ηγετών στον κόσμο , αλλά  και όλοι μας, γιατί έχουμε βολευτεί με την παρατεταμένη μεταπολεμική ειρήνη και τον ευδαιμονισμό , επικροτώντας  τον δογματισμό της εποχής μας. ‘’ Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.