Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

7+1 ΕΠΙ ΘΗΒΑΙΣ

 

          ‘’  7+1  ΕΠΙ ΘΗΒΑΙΣ ‘’

 

 

Με αφορμή τα όσα παραστρατιωτικά γελοία μας πρόσφεραν  οι μεγεθυντικοί φακοί της προβολής και προπαγάνδας των ημερών, θυμήθηκα το μοναδικό μέρος που σώζεται από την τριλογία του Θηβαϊκού κύκλου της τραγωδίας του Αισχύλου 7 ΕΠΙ ΘΗΒΑΙΣ..Χάθηκαν τα δύο  έργα του Λάιος και Οιδίπους και το σατυρικό δράμα Σφιγξ..

Με το έργο του αυτό  , ο Αισχύλος κέρδισε τον ποιητικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο έτος της 78ης  Ολυμπιάδας, που παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 467 π.Χ. Η ιστορία της τραγωδίας είναι βασισμένη στον μύθο των γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, Ετεοκλή και Πολυνείκη.

Σύμφωνα  με  τον μύθο, τα δύο αδέλφια συμφώνησαν αρχικά να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα, ωστόσο, μετά από την άρνηση του Ετεοκλή να παραδώσει το θρόνο στον Πολυνείκη, ο τελευταίος οργάνωσε με έξι ακόμα βασιλείς (τον Άδραστο, τον Αμφιάραο, τον Καπανέα, τον Ιππομέδοντα, τον Τυδέα και τον Παρθενοπαίο) εκστρατεία εναντίον του Ετεοκλή και της πόλης της Θήβας[1]. Η πολεμική αυτή σύγκρουση αναφέρεται με τον όρο Επτά επί Θήβαις και κατέληξε με νίκη των Θηβαίων, αλλά και τον θάνατο αμφοτέρων των  διεκδικητών του θρόνου.

Το ίδιο θέμα πραγματεύεται και η τραγωδία του Ευριπίδη Φοίνισσαι, ενώ σχετικό ήταν και το έπος Θηβαΐς, 7.000 στίχων, το οποίο έχει  επίσης χαθεί.

 

Η σύγχρονη  ιστορία, με τρόπο δημοκρατικότατο, θέλησε να προσθέσει το εκλεκτό ‘’στρατιωτάκι’’ , με τη συμμετοχή του στην παρέλαση , για να προστεθεί στους 7 βασιλείς που συμμάχησαν με τον Πολυνείκη [ όπως συμβαίνει και στην Ελληνική Βουλή], αυξάνοντας τους αταίριαστους συμμάχους σε οκτώ. Με τον τρόπο αυτό έγινε προσπάθεια να διευκολυνθεί και η σχετική προβολή του αμερικανόφερτου ‘’στρατιώτη των 18 ημερών’’, παραβλέποντας τη βεβαιότητα ότι ‘’δεν κάνουν τα ράσα τον παππά’’

 Επειδή προφανώς ο νέος πολιτικός ηγέτης δεν έτυχε να γνωρίζει  τη σχετική τραγωδία, δεν βρέθηκε κανένας από το στενό περιβάλλον του να τον πληροφορήσει για το αποτέλεσμα της παράταιρης συμμαχίας των Θηβών;;; Τελικά ο αγώνας κατέληξε σε νίκη των Θηβαίων [ του λαού] και στον θάνατο αμφοτέρων των διεκδικητών του θρόνου. Αυτά αναφέρει  Αισχύλος κι ελπίζω να μην κατηγορηθεί ότι δωροδοκήθηκε από τον Μητσοτάκη για να παραποιήσει τα στοιχεία του  έργου του.

Αυτά και άλλα χειρότερα συνέβαιναν από την αρχαιότητα στους  αστόχαστους ευκαιριακούς νοσταλγούς της εξουσίας, οι οποίοι μετέρχονται κάθε τρόπο – θεμιτό και αθέμιτο -  χωρίς να μετρήσουν το ‘’μπόι’’ τους και τη γνώμη του λαού. Θεωρούν ότι με την ψευδολογία  και τις συκοφαντίες θα κατακτήσουν  την εξουσία [ η σύζυγος παραιτηθέντος ηγέτη είχε δηλώσει ‘’κερδίσαμε την κυβέρνηση αλλά δεν κατακτήσαμε την εξουσία’’]. Βλέπετε ο λαός ξύπνησε και δεν ακολουθεί τυφλά τις προτάσεις οπορτουνιστών που θέλουν να  μας ‘’σώσουν’’ . Κάποιοι, στην προσπάθεια αυτή ,πωλούν και γιατροσόφια, δίνοντας και οδηγίες χρήσης, προβαίνοντας σε αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος.  Ίσως οι εχθροί να βρίσκονται ανάμεσά  τους

με 3-4 πατριδοκάπηλους και επαναστάτες του γλυκού νερού, που ο λαός τους έχει καταλάβει και τους  καθήλωσε τόσο χαμηλά στην καρδιά του!!! Η ιστορία των Θηβών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας γα τους όποιους αστόχαστους και τους πωλητές  φρούδων ελπίδων στον λαό.    Αντώνης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.