Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

«Ἔστι Δίκης ὀφθαλμός, ὅς τὰ πάνθ’ ὁρᾷ»

 

«στι Δίκης φθαλμός, ς τ πάνθ’ ρ» 

 

 

Η φράση αυτή ανήκει στον αρχαίο Έλληνα ποιητή, Μένανδρο και σημαίνει: "υπάρχει το μάτι της δικαιοσύνης που βλέπει τα πάντα" και αποτελεί το κοσμολογικό και οντολογικό επιχείρημα  για την ύπαρξη  Θεού. Συνήθως αναφέρεται στον Θεό σαν μια ανώτερη δύναμη, η οποία εποπτεύει τα πάντα και στο τέλος απονέμει το δίκαιο. Οι αυτοαποκαλούμενοι άθεοι αριστεροί, προοδευτικοί  και κομμουνιστές δεν αποδέχονται την έννοια του Θεού, σε οποιαδήποτε μορφή του. Για να μην τους θυμίζουμε λέξεις και εκφράσεις  που δεν  είναι στο ρεπερτόριό τους, θα προστρέξουμε σε απόσπασμα από το ποίημα του Νομπελίστα ποιητή μας  Οδυσσέα Ελύτη, ‘’Αξιον Εστί’’, που το  μελοποίησε  ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο  ποιητής μας, στον στίχο του αναφέρει , μεταξύ άλλων: ‘’ Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ και μυρσίνη εσύ δοξαστική, μη παρακαλώ σας  μη λησμονάτε τη χώρα μου’’.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γίνεται από όλους αποδεκτή η ύπαρξη  της δικαιοσύνης και προβάλλεται από τον ποιητή μας, που αδικείται ακόμα και κάποιους Έλληνες και παρακαλεί τον   νοητό Ήλιο και  τη μυρτιά, να μη λησμονούν τη χώρα μας. Τη χώρα που  έχει  διαβλέψει  ο ποιητής, ότι ο δογματισμός , η ποικιλόχρωμη πατριδοκαπηλία και  η ιδεοληψία,  [ ως κατάλοιπα του εμφυλίου] δεν της επιτρέπουν να  ορθοποδήσει. Εκεί που είχαμε τις ‘’προοδευτικές’’ και λοιπές  αδελφές ομάδες , που προσπαθούσαν να την ‘’σώσουν’’  με το δικό τους απαράδεκτο τρόπο, μας προέκυψαν και οι πλασιέ των μαντζουνιών, που άρχισαν να θέτουν και τους όρους τους. Για τους τελευταίους ίσως πρέπει να ελεγθεί πώς κατέλαβαν τα πολλά τηλεοπτικά κανάλια ανά τη χώρα και διαθέτουν μόνιμη [πανελλήνια μεταδιδόμενη ] ειδική προπαγανδιστική εκπομπή, με ειδικά επιλεγμένο   διαμαρτυρόμενο ‘’πάνελ‘’, με τη σχετική τηλεοπτική προϊστορία του, που ψαρεύει  αφελείς σε θολά νερά. Ο κεντρικός παρουσιαστής, ελπίζω και εύχομαι να μην είναι της συνεπώνυμης   οικογένειας, για τον χουντικό  ‘’αρχηγό’’ της οποίας έχω πολλές μαύρες προσωπικές αναμνήσεις.    Αντώνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.