Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ ΕΙΣ ΤΑ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ

                     Βίοι παράλληλοι

Στην προσπάθειά μου να κατανοήσω καλύτερα τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των ‘’κατά συνθήκην επαναστατών’’ που μας κυβερνούν, ανέτρεξα στη Γαλλική Επανάσταση. Θεωρείται η μητέρα των  εξεγέρσεων, που άλλαξε την Ευρώπη ολόκληρη και ‘’μπόλιασε’’ και την μεταγενέστερη Ελληνική παλιγγενεσία  του 1821. Αναζήτησα λοιπόν τα κοινά στοιχεία και τις ενδεχόμενες ομοιότητες και γενεσιουργές αιτίες που εξομοιώνουν ή διαφοροποιούν τις δυο αυτές  περιόδους και  κατάληξα σε ένα και μοναδικό κοινό στοιχείο, το ‘’παλάτι’’.
Το παλάτι των Βερσαλλιών αποτέλεσε την αφορμή της γαλλικής επανάστασης, με τη προκλητική χλιδή και συνεχή προβολή και δημοσιότητα  του Βασιλιά Ήλιου, ενώ στη χώρα μας έγινε, αντίθετα,  η επιδίωξη των ‘’επαναστατών του γλυκού νερού’’. Για να τεκμηριώσω την άποψή μου αυτή, θα δανειστώ ένα αυτούσιο απόσπασμα από την Βικιπαίδεια , που αναφέρεται στη  ζωή στις Βερσαλλίες και θα επιχειρήσω, την αντιστοίχιση των γεγονότων και των καταστάσεων των δύο κρινόμενων περιόδων. Πρέπει βέβαια να ομολογήσουμε ότι και στη χώρα μας υπήρξαν ανωμαλίες και συμφέροντα που οδήγησαν τα πράγματα  ‘’στο στραβό δρόμο’’ με τα δάνεια και την ύφεση. Παρόλα αυτά όμως, είχε φανεί ένα φως στο βάθος του τούνελ – όπως πολύ συχνά λένε οι πολιτικοί μας και θα μπορούσε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη να επιληφθεί της τιμωρίας όσων είχαν αδικοπραγήσει.
Τότε λοιπόν, μια ομάδα του 3% ,που ειδικευόταν κυρίως στις καταλήψεις  , βρήκε τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσει  την επαναστατική της γυμναστική σαν λαϊκή εξέγερση.  Με την υπόσχεση ότι θα ‘’δώσει πίσω όλα τα κλεμμένα’’ και θα καταργήσει τα επάρατα, επαίσχυντα, επαχθή και απεχθή μνημόνια, που είχαν υπογράψει οι τότε κυβερνώντες, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που συνεργάζονται με τη σημερινή ηγεσία, υπέκλεψαν την εξουσία και υποκατέστησαν  επάξια τους  τότε γερμανοτσολιάδες και μερκελιστές.
Με  αφορμή λοιπόν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την ενεργό σύμπραξη και συμπόρευση του Αρχηγού ενός άλλου μέρους του τέως συνασπισμού – που παρέλαβε Κόμμα και το έκανε τελεία – κατέστη συνταγματικά αναγκαία η  προκήρυξη εκλογών. Με την κίνηση αυτή θέλησαν και πέτυχαν , να προλάβουν την τελική φάση εξόδου από τα μνημόνια και με τη σύμπραξη  μελών του ‘’βαθέος’’ ΠΑΣΟΚ , που – εν τω μεταξύ είχαν ανανήψει και έγιναν αντιμνημονιακοί - αποτέλεσαν τον πολιορκητικό κριό, που μας οδήγησε , εκόντες άκοντες , στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο και τα όσα βιώνουμε στις μέρες μας. Εδώ είναι  και  η κατάλληλη  στιγμή να παρεμβάλουμε το μικρό απόσπασμα της Βικιπαίδειας και να δούμε τις ομοιότητες και διαφορές δύο διαφορετικών εποχών, με μία επιδίωξη, στην πρώτη περίπτωση την κατάργηση και στη δεύτερη στη δημιουργία του παλατιού.
‘’ Η ζωή στις Βερσαλλίες[
Η ζωή στο πιο πολυτελές βασιλικό ανάκτορο της Ευρώπης ήταν για τους Γάλλους βασιλιάδες μαζί με ολόκληρη την βασιλική οικογένεια και τους υπόλοιπους ευγενείς πολύ άνετη. Ζούσαν μια εξαιρετικά πλούσια, γεμάτη χλιδή και τρομερά σπάταλη ζωή. Διάφοροι κανονισμοί και εθιμοτυπικά κανόνιζαν την ζωή εκεί. Στο πρωινό ξύπνημα του βασιλιά μαζευόταν όλη η βασιλική οικογένεια βοηθώντας τον βασιλιά να ντυθεί και γινόταν κάτι σαν μια μικρή τελετή. Στη συνέχεια ακολουθούσε η πρωινή λειτουργία ενώ προς το μεσημέρι ως και το απόγευμα ο βασιλιάς παρακολουθούσε συμβούλια και ύστερα πήγαινε για περίπατο και κυνήγι στους κήπους των Βερσαλλιών. Το απόγευμα συχνά περιελάμβανε κάποια θεατρική παράσταση (κωμωδία κυρίως), ενώ τα βράδια του χειμώνα ακολουθούσε δεξίωση με πλούσιο μπουφέ στο ανάκτορο των Βερσαλλιών και συγκεκριμένα στο μεγάλο διαμέρισμα του βασιλιά με συνοδεία χορού και μουσικής.
Δεν ήταν σπάνιες και οι οργανωμένες γιορτές στις Βερσαλλίες κατά τον γάμο ή την γέννηση ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας, ή ακόμη και για κάποια στρατιωτική νίκη. Τότε φαινόταν όλος ο υπερβολικός πλούτος της γαλλικής μοναρχίας, με πολυτελέστατα γεύματα, χορούς, πλούσιο μπουφέ, θεατρικές παραστάσεις, πυροτεχνήματα (αν και σπάνια) και φυσικά μπιλιάρδο και τζόγος. Τα ποσά που ξοδεύονταν για την ψυχαγωγία της βασιλικής οικογένειας και των ευγενών για τον τζόγο ήταν αστρονομικά’’
.
            Όπως τότε ο Βασιλιάς Ήλιος , έτσι και ο πολυχρονεμένος  ηγέτης μας, με τους ευγενείς και τις χαριτόβρυτες δέσποινες που τον περιβάλλουν, ζει εξαιρετικά πλούσια, με χλιδή και σπατάλες. Αντί να τον ξυπνούν  και να τον ντύνουν τα μέλη της ευγενούς κουστωδίας του, κάνει την λαϊκή παραχώρηση να ντύνεται μόνος του, αποφεύγοντας όμως τη γραβάτα που τον δυσκολεύει ο κόμπος της. Στη συνέχεια, αντί λειτουργίας ,που δεν αποδέχεται ως άθεος, τηρεί  απλώς τους τύπους με την μόνιμη παρουσία ενός Παππά και  στη συνέχεια  παρακολουθούν μαζί  τα διάφορα συμβούλια .
            Το απόγευμα ,περιέργως,  διαφοροποιείται από εκείνο του   Βασιλιά Ήλιου, αφού δεν παρακολουθεί θέατρο αλλά περιορίζεται σε  προσωπικές θεατρικές και κυρίως  τηλεοπτικές παραστάσεις – μέσα από τα κανάλια του - ή τις αναθέτει σε άλλους  άξιους συνθιασάρχες [Κατρούγκαλος, Σπίρτζης, Παππάς και Φίλης] ,  επιμένοντας όμως πάντα   στην κωμωδία. Όσον αφορά τις οργανωμένες  συχνές γιορτές για γάμους και γεννήσεις,οι  δικοί μας περιορίζονται μόνο σε βαφτίσεις και ειδικεύονται στις  κουμπαριές.
            Σε αντίθεση με τον Λουδοβίκο, ο δικός μας δεν ασχολείται καθόλου με το κυνήγι – αφού ως αριστερός δηλώνει ζωόφιλος-  αλλά με ευγενέστερα σπορ, όπως εκείνο της   δημιουργίας καναλαρχών , ειδικευμένων στις αξιοποιήσεις χορτολιβαδικών εκτάσεων και δανείων από μη  συστημικές  τράπεζες και γενικότερα στη μονοπώληση της πληροφόρησης ,που αποτελεί  το προνομιακό πεδίο των ‘’αριστερών καθεστώτων’’.
            Δεν ξέρω αν απέδωσα σωστά τις ηγετικές συνήθειες των παλαιότερων και σημερινών Λουδοβίκων, σημειώνω όμως ότι οι δικοί μας αντί για ‘’παντεσπάνι’’ διαθέτουν συσσίτια και υπόσχονται ότι θα τα επεκτείνουν, ενώ πολύ   φοβάμαι ότι  θα τα γενικεύσουν και  το μόνο που τους απασχολεί είναι η νομή της εξουσίας και όχι η άσκησή της. Παραχώρησαν για 99 χρόνια τα ‘’ασημικά’’ μας [όπως οι ίδιοι τα αποκαλούσαν ] σε ξενοδιοίκητο Ταμείο και μας καθησυχάζουν με τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου ότι ‘’  όσο κυβερνά ο Σύριζα και είναι ο ίδιος στο τιμόνι του Υπουργείου οικονομικών δεν πρόκειται να πωληθεί τίποτα από τη δημόσια περιουσία’’. Ας φροντίσουμε λοιπόν να τους κρατήσουμε στην εξουσία για τα υπόλοιπα 99 χρόνια, με την προϋπόθεση  ότι αυτή τη φορά δεν μας λένε πάλι  ψέματα.   Αντώνης Ταρνανάς

            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.