Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ''ΠΑΡΕΝΔΥΣΙΑ''


                                     Για να αμβλύνουμε λίγο την περιρρέουσα όζουσα ατμόσφαιρα, που ασχολείται περισσότερο με τους εντυπωσιασμούς παρά με την αναγκαία πολιτική επικαιρότητα, σκέφθηκα να αρχίσω με ένα σχετικό δείγμα της  ‘’κρυφής’’ ποίησης Κ. Καβάφη. Εκείνοι που μελέτησαν τον μεγάλο μας Αλεξανδρινό ποιητή, ισχυρίζονται ότι τα ποιήματα της κατηγορίας αυτής, δεν δημοσιεύτηκαν από τον δημιουργό τους, ‘’για να μην προκαλέσει με την προσωπική του ιδιαιτερότητα, την κρατούσα τότε  ηθική παραδοχή’’.





 Το παρατιθέμενο ’’κρυφό’’  ποίημα, με τίτλο ‘’ενδύματα’’,   αναφέρεται κυρίως στις μεταμφιέσεις που παραπέμπουν έμμεσα και υπονοούν την παρενδυσία. Η τελευταία δεν είναι πια ,μόνο  το αποκλειστικό γνώρισμα των ανδρών που θέλουν να προβάλουν την ετεροφυλική τους αισθητική και σεξουαλικότητα, αλλά αποτελεί και κυρίαρχο στοιχείο στη λογοτεχνία, όπως π.χ.  η Πάπισσα Ιωάννα του Εμμανουήλ Ροΐδη και  οι  Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη.  Είναι δε συγχρόνως  ένα καινούργιο μέσο που χρησιμοποιείται ευρύτατα και στη σύγχρονη   πολιτική. Έτσι λοιπόν  στην Βουλή μας, έχουμε σοσιαλιστές με λιμουζίνες, εκατομμύρια σε ξένες τράπεζες και έγκλειστους στις φυλακές, που εξακολουθούν να τονίζουν την αριστερή τους υπαρκτή ή μη  ‘’ σοσιαλιστικότητα’’, με ριζοσπαστική ή μαρξιστική προμετωπίδα.
Παλαιότερα, η πολιτική παρενδυσία εμφανίστηκε με την καθιέρωση του ζιβάγκο  του Ανδρέα, το οποίο , οι εφευρετικοί  μιμητές του , αντικατέστησαν με την κατάργηση της γραβάτας και την κακόγουστη ενδυματολογική πολυχρωμία . Στις μέρες μας το φαινόμενο διανθίζεται και με ύφος και ‘’ήθος’’ Λουδοβίκου 16ου και Μαρίας Αντουανέτας, που συνιστούσαν στο λαό που δεν είχε ψωμί να τρώει  παντεσπάνι. Οι ημέτεροι όμως ‘’εστεμμένοι’’, πιο έμπειροι και ευέλικτοι από τα πρότυπά τους ,θα ‘’έκαναν την αναδιανομή του εισοδήματος και θα τα έπαιρναν από τους πλούσιους’’. Στη Γαλλία φρόντισε η Γαλλική επανάσταση να αποκαταστήσει την τάξη, στην Ελλάδα όμως παραμείναμε στο [ΘΑ], αφού οι επαναστάσεις μας σταμάτησαν στο 1821. Για πόσο θα μας εμπαίζουν ακόμα Μαρίες Αντουανέτες, που οικεία τους  πρόσωπα ‘’πρόβλεψαν’’ τα [ capital controls και ’’βοηθήθηκαν’’ να αποσύρουν την τελευταία στιγμή τις καταθέσεις τους;  Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν ασύστολα να μας δίνουν πρακτικές διατροφικές συνταγές επιβίωσης και συναντούν στο διάβα τους  μόνο ευτυχισμένους ανθρώπους, των οποίων οι αποδοχές δεν μειώθηκαν καθόλου . Δεν αρκούνται δηλαδή στην επαναστατική τους γυμναστική αλλά  ‘’ηδονίζονται’’ και  να μας εμπαίζουν εν ψυχρώ.

                                        Έρχομαι τώρα και στο  περιστατικό των μεταμφιεσμένων, της Ν. Υόρκης,  που η Κουμουνδούρου  ανέβασε ψηλά, για να καλύψει την πολιτική της  γύμνια  . Από τις αστείες  εικόνες που είδα στο ιντερνέτ,  οι δυο δημοσιογράφοι ήταν απλά μασκαρεμένοι και πάντως λιγότερο  από τους πολιτικούς μας εκπροσώπους, Παρόλα  αυτά όμως  οι πρώτοι τιμωρήθηκαν άμεσα και παραδειγματικά , μέχρις ότου  το θέμα διασαφηνισθεί , ενώ οι ‘’μεγάλοι’’  μας δεν είπαν λέξη για την ταμπακέρα, δηλαδή τι γύρευε  ο αρχικαναλάρχης μας  επί τρίμερο – χωρίς επίσημο ραντεβού – στα πάρκα της Αμερικανικής Μεγαλούπολης.  Με δεδομένο ότι το υλικό μεταμφίεσης αποτελούσαν οι ‘’φενάκες’’, πότε θα μάθουμε  επί τέλους, τι θα γίνει   με τους ‘’φένακες’’ που λυμαίνονται τη χώρα μας; Αντώνης Ταρνανάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.