Κυριακή 12 Μαΐου 2024

ΟΙ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ

 

       ΟΙ ‘’ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ’’ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ

 

Το προσωνύμιο των ‘’παπατζήδων’’  αρχικά αναφερόταν  στους γνωστούς  απατεώνες  της πιάτσας , που λήστευαν  τους αφελείς, με  το γνωστό σύνθημα ‘’ εδώ ο παπάς εκεί ο παπάς που είναι ο παπάς’’. Αποτέλεσαν σημαντικό  στοιχείο της παλιάς Αθήνας και αποτέλεσε θέμα  του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και θέαμα συγκεκριμένων περιοχών της  πρωτεύουσας.  Τον αναζητούμενο παπά δεν τον βρήκε ποτέ κανένας από τους αφελείς της εποχής, εκτός αν του τον ‘’έδιναν’’ οι παπατζήδες για να ανοιχτεί το θύμα   και να τον ‘’μαδήσουν’’.   Οι αετονύχηδες ταχυδακτυλουργοί είχαν και  τους  αβανταδόρους τους, που ‘’ψάρευαν’’ τα θύματά τους, ανάμεσα στους αφελείς και φρόντιζαν να ειδοποιούν για την εμφάνιση αστυνομικών, οπότε άλλαζαν στέκι .  

 Αργότερα [ το 1944 ] το ίδιο προσωνύμιο αποδόθηκε  στον Γεώργιο Παπανδρέου, γνωστό   και ως  ‘’γέρο της δημοκρατίας’’ και τον κομματικό και συγγενικό περίγυρό του. Αφορμή για τη συνέχεια αποτέλεσαν και τα γνωστά  λαϊκίστικά συνθήματα  , όπως‘’ διώξαμε τις βάσεις’’ , ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο,  ο ‘’αγώνας  τώρα δικαιώνεται’’, ‘’η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες’’,  τιμημένα γηρατειά,  ‘’το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία’’ ,  να τους βάλουμε όλους φυλακή και άλλα μεταγενέστερα  συνθήματα. Οι τελευταίοι δεν χρειάζονταν αβανταδόρους ,αφού η εξουσία τους έδωσε μικρόφωνα και έντυπα φερέφωνα για την προβολή των ‘’χαρισματικών’’ αφεντικών τους. Ποιος ξεχνά την αλησμόνητη δήλωση του [γέρου] «Η οργάνωσις της κομμουνιστικής νεολαίας Λαμπράκη δεν επιτρέπεται να εισδύση εις τα σχολεία. Αι κυρώσεις θα είναι σκληρόταται». ‘’πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν’’,  ενώ ταυτόχρονα υποσχόταν   αεροσκάφος στον τότε Διάδοχο του Θρόνου ,  και  είχε προηγηθεί  η [περιβόητη]συμφωνία  της Βάρκιζας για την παράδοση του  οπλισμού των κομμουνιστών.  Το τελευταίο ίσως έδωσε και το πρόσχημα στο ΚΚΕ, για τα δεκεμβριανά και τον αδελφοκτόνο εμφύλιο, που αιματοκύλισε την  Ελλάδα. Αν κάποιος τα αμφισβητεί , ας αναφέρει ποια από τα συνθήματα αυτά  πραγματοποιήθηκαν στην μακρόχρονη διακυβέρνησή τους. Τώρα οι διάδοχοι τους – χωρισμένοι σε νεότευκτες ομάδες – άλλαξαν  ταμπέλες , με την προσθήκη του όρου προοδευτικός,-ριζοσπαστικός , ιδιοποιούμενοι  και τον χαρακτηρισμό αριστερός και κυρίως δημοκρατικός!!!  Διόρισαν όμως  και πάλι  αμερικανόφερτο ηγέτη, που σε πρώτη φάση  έγινε αφορμή διάσπασης του κόμματος.

Οι παλιοί παπατζήδες της πιάτσας  κάποτε περιορίστηκαν στο ελάχιστο ή ξεπεράστηκαν από τα γεγονότα, χρησιμοποιούν όμως το ‘’παιχνίδι’’ τους κομματικές παρατάξεις ,με στόχο την αναβίωση μιας παραπλανητικής ιδέας  περί ‘’υπαρκτού σοσιαλισμού’’ . Οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης , όταν κατάλαβαν ότι το κομμουνιστικό σύστημα  που τους  επέβαλαν οι σοβιετικοί σε αντάλλαγμα της λύτρωσής τους από  τον ναζισμό, ήταν απλά μια   αλλόχρωμη μορφή ολοκληρωτισμού   το απέρριψαν μετά βδελυγμίας  και ας αρνείται ο ηγέτης του ΚΚΕ  τη θεωρία των δύο άκρων.  Βίωσα ‘’στο πετσί’’ μου και τα δυο  συστήματα  επί μακρόν, σε αντίθεση με τον κ. Κουτσούμπα, που δεν πρόλαβε τον φασιστο-ναζισμό και προφανώς προτίμησε  να   ζήσει στην άνεση και την ελευθερία που του προσφέρει η  ελληνική δημοκρατία ,για  να προβάλει τη θεωρία του κομμουνισμού, όπως  δεν υπήρξε ποτέ.!!!

Θα αναφερθώ εν ολίγοις και στις συμπράξεις τους με ακροδεξιές παρατάξεις και τη χρησιμοποίηση ψήφων της Χρυσής Αυγής για να περάσουν Νόμους που αφορούν το Δίκαιο και τη γνωστή συμφωνία των Πρεσπών, που ‘’χώρισαν’’ τη Μακεδονία σε Βόρεια  και Νότια.  Να δούμε τώρα με τους νέους ηγέτες της και μια πλειοψηφία του κρατιδίου που επανήλθε στα παλιά, τι θα γίνει !!! Υπάρχουν ακόμα μετακινήσεις  εν ενεργεία Βουλευτών σε άλλα κόμματα μέχρι και διασπάσεις  κομμάτων  , σαν αντίδραση στην εκλογή νέου αρχηγού, όταν διαπίστωσαν  με καθυστέρηση ,  ότι αυτή δεν εξυπηρετούσε την προσδοκώμενη διαδοχή του κ. Τσίπρα από την προεπιλεγμένη ‘’νομενκλατούρα’’  της παράταξης. Ο νεοεκλεγείς ηγέτης, πνιγμένος στην άγνοια της πολιτικής πραγματικότητας και με πρακτική αντίθετη με τις διακηρύξεις του, περιορίζεται να κατακρίνει κάθε επίτευγμα των αντιπάλων του, προβάλλοντας τις ανακρίβειές του και τάζοντας στους ψηφοφόρους του ‘’λαγούς με πετραχήλια’’.

Σε όλα τα κόμματα [ πλην ΚΚΕ]  έγιναν αποσκιρτήσεις, με πλέον χαρακτηριστική  εκείνη του οπορτουνιστή Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που μετακινήθηκε προσωρινά  στον Σύριζα για να κρατήσει τα προνόμιά του και μετά βλέπουμε. Από όσα έχω διαβάσει στα έργα των Μαρξ κα Έγκελς δεν βρήκα ανάλογες προτροπές , καθότι ο  συγκεκριμένος πολιτικός-δημοσιογράφος, άρχισε από μέλος του ΚΚΕ. Στη συνέχεια  διηύθυνε  στρατευμένη δεξιά εφημερίδα, μεταπήδησε στην Ν.Δ. για να  επωφεληθεί από τις πλουσιοπάροχες αμοιβές και τα λοιπά προνόμια της Ευρωβουλής .  Στην πορεία θυμήθηκε το κομματικό του παρελθόν και προσχώρησε στον  εγγύτερο ιδεοληπτικά  Σύριζα, γιατί το ΚΚΕ δεν θα τον δεχόταν και προφανώς δεν  βόλευε και τον ίδιο η τακτική να εισπράττει μέρος των παχυλών αποδοχών του το κόμμα.

Δεν θα προσθέσω  νέα στοιχεία για το   ΚΚΕ, αρκούμενος  στο γεγονός ότι ζουν ακόμα στον κόσμο τους, χωρίς να χάνουν την επικινδυνότητά τους’’, διδάσκοντας τη ‘’δημοκρατία’’  του Στάλιν. Το μόνο στοιχείο που το συνδέει με το Κοινοβούλιο  [που δεν αποδέχεται τον αστικό κοινοβουλευτισμό]  είναι η κοινή επιδίωξη με την λοιπή Αντιπολίτευση να ρίξουν την Κυβέρνηση. Το ΚΚΕ άλλωστε υπήρξε ανέκαθεν υπερασπιστής των λαϊκών κυβερνήσεων που επιβάλλει το κόμμα.

Τι να πει κανείς για τους δήθεν θρησκευόμενους και τους  πατριδοκάπηλους  εμπόρους μαντζουνιών και φρούδων ελπίδων, που έχουν ιδιοποιηθεί και το σύνθημα πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια!!! Θα τελειώσω με τη σκέψη που με τρομάζει για το μέλλον της χώρας, αφού προσωπικά έχω μονάχα ‘’πλούσιο’’ παρελθόν και στα 90 μου, δεν προσδοκώ κανένα μάλλον. Αλήθεια για πού πάνε τη χώρα και τους Έλληνες  αυτοί που θέλουν να επανέλθουμε στα παλιά και τετριμμένα μιας νέας ψωροκώσταινας;;; Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.