Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

               ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

 

Με αφορμή μια τελευταία ανταλλαγή απόψεων με μια καλή μου φίλη για τις εκλογές, πήρα την απόφαση να εκθέσω τις σκέψεις μου για το αρχαιότερο αυτό πολιτικό σύστημα, που εξακολουθεί να ισχύει ακόμα, σε πείσμα των καιρών και όλων εκείνων που το επικαλούνται μεν προσχηματικά ή και δόλια αλλά δεν το εφαρμόζουν. Το θέμα της κουβέντας με τη φίλη μου ήταν η απόφασή της να μην ψηφίσει στις επόμενες εκλογές, αηδιασμένη για όσα βλέπει να διαπράττονται στις μέρες μας. Της απάντησα ότι με την απόφασή της ‘’ παρέχει το δικαίωμα να την εκπροσωπούν’’ τυχοδιώκτες, τυχάρπαστοι και ευκαιριακοί  να ελέγχουν την πολιτική ζωή της χώρας,

Η Δημοκρατία αποτελεί το καλύτερο από όσα συστήματα έχουν κατά καιρούς εφαρμοσθεί και έχει και αυτή τις αδυναμίες της. Έχει όμως κανόνες και κυρίως τα όριά της, που υποχρεώνουν όσους την επικαλούνται χωρίς να την πιστεύουν να της ‘’κολλάνε’’ και ένα δεύτερο προσδιορισμό, ώστε να την καμουφλάρουν και τελικά να την παραποιούν , βυσσοδομούντες  σε βάρος της. Θυμάμαι στη διάρκεια της χούντας, ο Έλληνας εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης είχε μείνει μόνο στις αδυναμίες της για να υπερασπιστεί τους πραξικοπηματίες εντολείς  του και έγινε αφορμή η συνεδρίαση να στραφεί και εναντίον του λαού μας.

Τώρα βέβαια δεν έχουμε χούντα στη χώρα μας και μπορούμε ελεύθερα να εκφράζουμε την  άποψή μας για όσα συμβαίνουν γύρω μας, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι τους κομματικούς πειραματισμούς των εχθρών της, που την επικαλούνται για να περάσουν τις ιδεοληψίες τους. Στο παρελθόν, ακόμα και το πρόσφατο, τη χρησιμοποίησαν   ανελεύθερα  καθεστώτα στους τίτλους τους , για να  την διαστρεβλώσουν  και να την φέρουν στα μέτρα τους και μετά οι λαοί περίμεναν  για δεκαετίες – όπως κάποτε η Ισπανία, η Πορτογαλία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης-  για να αποτινάξουν  τον ζυγό!!!

Η κοινωνία έχει αλλάξει σαν αποτέλεσμα της εξασφάλισης της μακροβιότερης ειρήνης  που έζησαν οι λαοί της Ευρώπης στην μεταπολεμική περίοδο .Οι οπορτουνιστές της περιόδου αυτής, βρήκαν την ευκαιρία να ‘’τάζουν’’  περισσότερη ελευθερία στα όρια της ασυδοσίας και ο ‘’αχόρταγος’’ λαός τους ακολούθησε και στις ακραίες επιλογές τους, διότι  πίστευε  ότι  έτσι εξασφάλιζε ‘’πεδίον δόξης λαμπρόν’’ για τις δόλιες προσωπικές  του επιδιώξεις , αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο και τα συμφέροντά του.

Η Δημοκρατία λοιπόν είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να δώσει διεξόδους στους λαούς , ακόμα και στις παρούσες ακραίες καταστάσεις που βιώνουμε και το μόνο μέσο που την αναδεικνύει αποτελούν οι εκλογές, με σκέψη και γενική συμμετοχή, γιατί πάντα παραμονεύουν οι ‘’ μοναχικοί λύκοι’’ και έχει πάρα πολλούς η ανερμάτιστη ακόμα κοινωνία μας.

Το δικαίωμα ψήφου αποτελεί τιμή για τον καθένα μας και η δικαστική του στέρηση θεωρείται ατιμωτική κατάσταση. Σε περίπτωση που κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους  δεν ψηφίζουν , αναθέτουν εν λευκώ στους άλλους να αποφασίσουν  για τους δικούς τους εκλεκτούς. Αυτό αποτελεί νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, πέραν της άρνησης να ασκήσουν το δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των πολιτών να μετέχουν στα κοινά, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των επιλογών τους. Έχει παρατηρηθεί, στο παρελθόν, ακόμα και φανατικοί οπαδοί των κομμάτων, να διαπιστώνουν ότι έκαναν λάθος επιλογή, φορτώνοντας σε ‘’άλλους’’ την ευθύνη  , γιατί δεν έχουμε  μάθει , να αναλαμβάνουμε την ευθύνη  για τα λάθη μας. Αυτό όμως δεν  δικαιολογεί και την άρνηση της συμμετοχής μας. Σκεφθείτε να  έκανε το ίδιο οι πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Θα αποφάσιζαν για την επιλογή  των εκπροσώπων μας οι στρατευμένες μειοψηφίες, με όχι πάντα  με αγαθές προθέσεις. Είναι λοιπόν προτιμότερο να ανήκεις στους ‘’κοψοχέρηδες’’, που έχουν τη δυνατότητα να επανορθώσουν στις επόμενες εκλογές, παρά να γίνεις αρνητής!!! 

Όσα έγραψα δεν αποτελούν πίεση προς τη φίλη μου να αναθεωρήσει την απόφασή της για την κάλπη, που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά της, αλλά για να απαλλάξω και τον εαυτό μου από ανάλογες – κατά καιρούς -  σκέψεις. Έχω σημειώσει επανειλημμένα ότι τα κείμενά μου τα γράφω μόνο ή κυρίως για μένα και κάνω κοινωνούς  και τους αναγνώστες μου.

 Αντώνης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.