Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

 

 δινεν ρος καί τεκεν μν

 

 

Η ρήση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» μας κληροδάτείται από τον συγγραφέα της ύστερης αρχαιότητας, τον Λουκιανό (120-180 μ.Χ.). Τη συναντάμε στο έργο του «Πώς δει ιστορίαν συγγράφειν» και κυριολεκτικά σημαίνει «κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι». μεταφορικά, αντιστοιχεί στη λαϊκή έκφραση «πολύ κακό για το τίποτα». Η φράση εντοπίζεται και στο κεφάλαιο «Σύνοψις» του Δειπνοσοφιστή  αρχαίου Έλληνα γραμματικού  θήναιου του Ναυκρατίτη. Εκεί αναφέρεται στην ασεβή υποδοχή που έκαναν οι ηγεμόνες της Αιγύπτου στον βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαο το 361 π.Χ. Η εικόνα του, με τα φτωχικά ρούχα τους ξένισαν,  καθώς περίμεναν ένα άνδρα με ένδοξη ενδυμασία, και έτσι χρησιμοποίησαν τη φράση.

Εδώ όμως, όπως λέει και ο σοφός μεν αλλά αστόχαστος λαός μας όταν ψηφίζει, θα εστιάσουμε την κριτική μας, στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις πρόσφατες ευρωεκλογές μας και πώς σχολιάζουν το αποτέλεσμα οι κομματικοί μηχανισμοί. Ο λαός μας, εκτός της περιόδου των εκλογών ,λέει, ‘’ό,τι σπείρεις θα θερίσεις και διαβάζοντας τις λίστες των υποψηφίων των κομμάτων, θεωρώ ή μάλλον είμαι βέβαιος ‘’ότι  δεν σπείραμε σωστά’’.  Οι επιλογές των περισσότερων υποψηφίων έγιναν με ψηφοθηρικά κίνητρα, αφού ελάχιστοι των υποψηφίων είναι ικανοί [από άποψη γνώσης του αντικειμένου και δυνατοτήτων να διεκδικήσουν ή να αποτρέψουν αποφάσεις που δεν ικανοποιούν το ‘’ευρωπαϊκό όνειρο’’. Τι μπορεί να προσφέρει ένας ‘’υπόδικος’’ που δικαίως έχει σαν πρώτη επιδίωξη να μην ξαναγυρίσει στις φυλακές που τόσο πολύ και ίσως άδικα υπέφερε,;;;Τι θα κάνει ένας ‘’καλός Χριστιανός’’, όπως και ο νεαρός από την Κύπρο που δηλώνει πλήρη άγνοια ίσως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφήνει να εννοηθεί ότι θα δει και θα μάθει. Τι θα προσφέρουν οι γνωστοί για τα τρίποντα ή τα γκολ που αποτέλεσαν κριτήριο της επιλογής τους; Αυτά και πολλά άλλα, ίσως χειρότερα αφορούν τις υποψηφιότητες  της χώρας μας.

Θα έτριζαν τα κόκκαλα των σοφών  και ικανών Ευρωπαίων ηγετών  που – μετά  τη λήξη των πολέμων- οραματίστηκαν τη δημιουργία των μεγάλων διεθνών οργανισμών  και πέτυχαν για τους καθημαγμένους λαούς της Ηπείρου μας μια μακρά ειρηνική και οικονομική περίοδο. Οι φασίστες και οι καμουφλαρισμένοι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί, που λειτουργούν  με στόχο την  επαναφορά του ολοκληρωτισμού, αυξήθηκαν με διάφορα προσχήματα, τα οποία η Ε.Ε. δεν φρόντισε εγκαίρως να αποτρέψει, αφήνοντες τους να πείσουν τους αφελείς ότι θα τους οδηγήσουν στα ‘’ουρί  του παραδείσου'' .

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, φρονίμως ποιών, έστω και την 12ην να τους ελέγξει ,προκήρυξε άμεσες εκλογές, Τα μεγάλα Ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, καταποντίστηκαν και δεν μπορεί η πολιτική να προστρέξει στη βοήθεια και συνεργασία των παραδοσιακών συμμάχων στη διακυβέρνηση των χωρών τους και τις επανορθώσεις των λαθών που μέχρι τώρα έχουν  διαπράξει.

Μπορώ να γράψω πολλά για την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η Ευρώπη ,όπως  αποκάλυψαν οι εκλογές. Ο Καγκελάριος της Γερμανίας μπορεί και να μην έχει καταλάβει την κατρακύλα του, ενώ κάποιοι ‘’φερέλπιδες’’  ηγέτες στη χώρα μας πανηγυρίζουν  για τις θέσεις που κατέλαβαν, διατρανώνοντας τη χαρά τους για τις απώλειες που είχε η Κυβέρνηση και ας  υπολείπονται οι δυο μαζί το ποσοστό της.

Για να αποφύγουμε τη μαυρίλα που έφεραν οι εκλογές και ας μην ψήφισα προσωπικά για λόγους υγείας, προσπαθώ να αντλήσω ,έστω και μικρό δείγμα αισιοδοξίας, στηριζόμενος στην ελπίδα ότι αυτή η δοκιμασία ίσως οδηγήσει σε αλλαγή  πλεύσης, διότι παρότι ο γιαλός είναι στραβός και εμείς στο σύνολό μας στραβά αρμενίζουμε. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πού θα βρεθούν και πάλι οι μεγάλοι Ευρωπαίοι  ηγέτες που θα αναλάβουν να επαναφέρουν το κάρο της Ηπείρους μας στον ορθό δρόμο. Οψόμεθα , όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που δημιούργησαν τη δημοκρατία, που επικαλούμαστε μεν,  αλλά  την εφαρμόζουμε α λα κάρτ, παραβλέποντας τους κανόνες της.    Αντώνης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.