Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Ή ΤΡΕΛΟΣ;;;

 

’ ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Η ΤΡΕΛΟΣ;;’’

 

Με αφορμή το έργο του αμερικανού συγγραφέα και τους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου του  ομώνυμου  τραγουδιού, θα επιχειρήσω μια αντιπαραβολή τους με  σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας. Ο σύγχρονος κόσμος ζει ανάλογες καταστάσεις , με την προσθήκη ότι είναι και ψεύτικος.

Το έργο Γυάλινος κόσμος   του Αμερικανού συγγραφέα Τενεσί Ουίλιαμς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1944 στο  Σικάγο και την επόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη ,

 Σ’ αυτό εξιστορείται  η ζωή της οικογένειας Γουίνγκφιλντ, όπου ο  πατέρας τους  έχει εγκαταλείψει για χρόνια κι εκείνοι ζουν σ' έναν δικό τους "γυάλινο κόσμο". Η μητέρα έχει έμμονη ιδέα με τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στο Νότο, ωστόσο τώρα δείχνει την εικόνα της "ξεπεσμένης καλλονής" .

Ταυτόχρονα, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή. Για τον γιο της, θεωρεί ότι είναι ένας εγωιστής ονειροπόλος, ο οποίος είναι ανεύθυνος και καταφεύγει στο αλκοόλ, στην ποίηση, στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, χωρίς συνεισφορά στην  οικογένεια και  είναι αποφασισμένος να φύγει και αυτός όπως ο πατέρας του.

Κάποια στιγμή, όλη η οικογένεια στρέφει την ελπίδα της σε ένα τέταρτο πρόσωπο. Ωστόσο, τα πάντα γκρεμίζονται, καθώς εκείνος διαλύει τις αυταπάτες τους κι έτσι επανέρχονται στη σκληρή πραγματικότητα.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου από την άλλη, θεωρεί τον κόσμο γυάλινο ώστε να τον σπάσει και να δημιουργήσει μια νέα κοινωνία και εδώ αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος δεν είναι γυάλινος αλλά και ψεύτικος , οπότε κάθε προσπάθεια φαίνεται ατελέσφορη. Πώς μπορούμε να αλλάξουμε έναν κόσμο  ψεύτη, παρά  φύσιν και ψεύτικο;;;

Αρχίζω από το περιβάλλον που μας έχει δώσει τα πρώτα δείγματα για τη συνέχεια που μας περιμένει  όλους, που έχουμε  το μερίδιο της ευθύνης μας. Γίνεται προσπάθεια – φοβάμαι πολύ αργά- για κάποια μέτρα που ενδεχομένως να  βελτιώσουν τη βλάβη  το 2050!!! Ακόμα και αν βγουν αληθινές οι προβλέψεις, αλλοίμονο στους νέους που – για μια φορά ακόμα – θα υποστούν τις συνέπειες, των ‘’επιχείρων’’ των προγόνων τους. Οι ίδιοι  όμως δεν  είναι άμοιροι ευθυνών. Αφού Βολεύονται και αυτοί ή αποδέχονται τις σημερινές  καταστάσεις ‘’ήσσονος’’ προσπάθειας.

Ας πάμε και στα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και το ιντερνέτ, που θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες, ιδιαίτερα το τελευταίο, τα οποία αρκούνται  απλά να φανούν ευχάριστα και όχι χρήσιμα στον λαό. Υπηρετούν περισσότερο τους κακοπροαίρετους, τους ψεύτες και τους συκοφάντες, δίνοντας βήμα σε τυχοδιώκτες και καιροσκόπους με αδιαφανείς προθέσεις.

Κάνοντας ζάπινγκ στην τηλεόραση ,είδα τα νέα δείγματα κινουμένων σχεδίων με ‘’ανθρωποειδή’’ που ικανοποιούν τα παιδάκια, τα οποία  μεγαλώνοντας , αδίκως θα αναζητούν ομοιώματα στη φύση, αφού δεν υπάρχουν και ελπίζω να μην υπάρξουν και στο μέλλον.

Τα ίδια μέσα δεν μιλάνε ελληνικά στο σύνολό τους και εννοώ στους επαγγελματίες, διότι πολλοί νέοι είναι προτιμότερο να επικοινωνούν με ‘’νοήματα’’, αφού αποτελούν  κίνδυνο για το μέλλον της γλώσσας μας.

Άφησα τελευταίους τους πολιτικούς , οι οποίοι  έχουν μετατρέψει τη βουλή από ‘’κοινο-βούλιο’’ σε ένα σύγχρονο κλουβί με τις τρελές και εμπόλεμη ζώνη. Ενώ στην ταινία το θέμα  παρουσιάζεται με ευαισθησία και χιούμορ , στην πολιτική κονίστρα, κάθε θέμα συνοδεύεται από αναπόδεικτα ψεύδη και συκοφαντίες. Πώς είναι δυνατόν αυτή η βουλή να λάβει  σοβαρές εθνικές αποφάσεις, όταν η αντιπολίτευση στέκεται αναφανδόν αντίθετη σε κάθε συγκατάθεση, ώστε να ρίξουν την κυβέρνηση, που ψηφίστηκε σχετικά πρόσφατα από το 41% του ελληνικού λαού;;; Της απαγορεύουν μάλιστα να επικαλείται  το πραγματικό  αυτό  ποσοστό, με διάφορα εφευρήματα και προφάσεις.

Αγαπητοί κύριοι ξανασκεφθείτε το και στα πλαίσια του Συντάγματος  και του κανονισμού της Βουλής– όπως οφείλετε – να τηρείτε τουλάχιστον την ετυμολογική ερμηνεία του όρου  κοινοβούλιο και συσκεφθείτε με την εκλεγμένη Κυβέρνηση.  Έχετε κάθε δικαίωμα να διατυπώνεται τις ‘’αιτιολογημένες’’ σας αντιρρήσεις και να καταθέτετε τις στοιχειοθετημένες  καταγγελίες σας για διάπραξη αδικημάτων, στις δικαστικές Αρχές, διότι το αντίθετο σημαίνει συνενοχή.

Τελευταία διατυπώνεται η άποψη ότι κάθε απόφαση πρέπει να εδράζετε σε αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές ιδέες, θεωρώντας όλους τους άλλους εχθρούς της δημοκρατίας. Ιδιαίτερα το ΚΚΕ επικαλείται συχνά τη δημοκρατία , η οποία δεν αποδέχεται τον ολοκληρωτισμό. Η μόνη σκέψη που μπορώ να κάνω είναι ότι δεν έχουν διαβάσει τον Μαρξ, που επίσης επικαλούνται ή δεν έχουν βιώσει το καθεστώς των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπως έλεγε ο επίσης μαρξιστής Αντρέας.

Προσωπικά δεν ανήκω σε κανένα κόμμα και διερωτώμαι με ποια κριτήρια μου στερείται το δικαίωμα να αισθάνομαι δημοκράτης και προοδευτικός;;; Αυτά κάνετε και δίνετε προσχήματα ανάπτυξης της ακροδεξιάς , που επανήλθε κυρίως σε τέως κομμουνιστικές χώρες. Λίγη σκέψη δεν θα σας βλάψει και συγχρόνως θα κατανοήσετε ότι οι ιδεολογίες, που οδήγησαν στην οριοθέτηση των αποφάσεων κάποιας εποχής, δεν υπάρχουν πια ,ως μη αναγκαίες στην εποχή μας που οι άνθρωποι χωρίζονται σε καλούς και κακούς. Κάθε αντίθετη άποψη διχάζει και δυσχεραίνει τη συνύπαρξη και συνεννόηση των λαών. Πάρτε σαν δείγμα το  παράδειγμα της Ρωσίας, όπου οι άνθρωποι της KGE, υποστηρίζουν πια ανοιχτά την κυρία Λεπέν και τις λοιπές ακροδεξιές δυνάμεις!!!  Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.