Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

‘’Οἷα ἡ μορφή τοιάδε καί ἡ ψυχή’’

 

          ‘’Οα μορφή τοιάδε καί ψυχή’’

[Η ψυχική ωραιότητα είναι ανάλογη προς τη μορφή κάποιου.]

 

 

Τα αρχαία γνωμικά λένε πάντα την αλήθεια και αυτό το διαπίστωσα βλέποντας τη φωτογραφία από τη Βουλή των Σκοπίων. Η πρόεδρός του πληροί απόλυτα την αλήθεια  της αρχαίας ρήσης. Δεν αναφέρομαι στην όποια ασχήμια της νέας Προέδρου της χώρας που δεν μ ε ενδιαφέρει ούτε με απασχολεί, αλλά στο ύφος και την εικόνα της που απαντά στον τίτλο του παρόντος.

Τα 6 χρόνια που υπηρέτησα στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο, η τοπική τηλεόραση παρουσίαζε το κρατίδιο σαν δείγμα παρασιτικό, που κατοικείται από τεμπέληδες τυχοδιώκτες, που αποτελούσαν εμπόδιο στην εξέλιξη της χώρας. Ο  Τίτο, το 1947-48, εκμεταλλευόμενος τη διάσπαση της cominform, προσπάθησε  να περιορίσει  το σφιχταγκάλιασμα της Σοβιετικής Ένωσης . Θεωρώντας εμπόδιο τους σκοπιανούς, τους ΄΄έστρεψε΄΄ στις αλυτρωτικές τους απόψεις και την καλλιέργεια της ιδέας ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου . Με τη βοήθεια των σκοπιανών που ζούσαν στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία  κατάφεραν να γίνουν πιστευτοί και είχαν αμέριστη βοήθεια.

Τότε καλλιεργήθηκε η ιδέα προβολής μακεδονικής γλώσσας , γέμισαν το κρατίδιο με αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και  είχαν πείσει πολλούς., ενώ οι Σλάβοι ήρθαν στην περιοχή τον 6ον μ.Χ. αιώνα,  ο  Μ. Αλέξανδρος έζησε 9 αιώνες νωρίτερα. Όμως κάποιες μεγάλες χώρες τους ‘’πίστεψαν’’ και βοήθησαν να γίνει πιστευτό το παραμύθι τους. Με την απόφαση της 5ης διεθνούς το ΚΚΕ , που είχε χάσει στον εμφύλιο και διασκορπίστηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και  την αποδοχή των τριών μεγάλων χωρών , άρχισαν να καλλιεργούν διεθνώς την ιδέα της ‘’Μακεδονίας του Αιγαίου ‘’ με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη και άλλα ευτράπελα., Όσον αφορά τη γλώσσα και τη συνείδηση, η επίσημη γιουγκοσλαβική τηλεόραση, που την εποχή εκείνη μιλούσε μόνο για τους αγώνες των παρτιζάνων κατά των Γερμανών, παρουσίαζε τα Σκόπια με επιγραφές στις προσόψεις των σπιτιών  ‘’το σπίτι αυτό είναι βουλγάρικο’’. Αν θελήσει κάποιος μπορεί να αναζητήσει τις ταινίες αυτές στις αρμόδιες αρχές των φίλων Σέρβων. Στην ουσία η γλώσσα τους είναι βουλγάρικη, με την προσθήκη στο τέλος της λέξης  του άρθρου [ta] που κάνει τις περισσότερες λέξεις να τελειώνουν σε ‘’skata’’. 

Προσωπικά έχω πολλές και οδυνηρές εμπειρίες του φανατισμού με τον οποίο μεγάλωναν τα παιδιά τους, ώστε να πιστεύουν πραγματικά τα πολιτικά παραμύθια τους. Θα αναφερθώ και πάλι σε προσωπικές μου εμπειρίες με Έλληνες κομμουνιστές που στήριζαν παντοιοτρόπως τις αισχρές τους  απαιτήσεις για σλαβομακεδονική μειονότητα στην Βόρειο Ελλάδα, που ‘έφτανε’’ μέχρι την Κατερίνη. Υπάρχει και σχετική βιβλιογραφία που είχε αποσταλεί τότε στη Γενική Γραμματεία Τύπου.

Διερωτώμαι αν ο κ. Τσίπρας είχε διαβάσει καθόλου την ιστορία της περιοχής ή είχε συμβουλευθεί διπλωμάτες και άλλους ειδικούς του Υπουργείου και υπέγραψε – ελπίζω καλοπροαίρετα – τη συμφωνία των Πρεσπών. Αν δεν το έκανε, είναι καιρός να το κάνει τώρα για να ζητήσει μια συγγνώμη, αφού το κρατίδιο αποτελεί ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, γιατί του το επέβαλαν οι μεγάλες δυνάμεις και κυρίως η κυρία MERKEL. Ποτέ δεν είναι αργά να παραδέχεται κανείς τα λάθη του, αν μάλιστα μπορεί να κληθεί να ξανακυβερνήσει , για να μην τρέμουν οι νησιώτες μας  και κάτοικοι άλλων περιοχών, ‘’τι τους ξημερώνει’’ στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων. Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.