Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

ΟΒΙΔΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ

            ΟΒΙΔΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ

          Για να μην ξεχνιώμαστε όταν κρίνουμε άλλους

 

 

 

 

Το έργο αυτό του σπουδαίου Ρωμαίου ποιητή του 1ου μ.Χ. αιώνα, αποτελεί προσπάθεια του δημιουργού να ξεπεράσει την αίγλη του εθνικού συντοπίτη του ποιητή Βιργιλίου με την Αινειάδα και τον Όμηρο. Επέλεξε λοιπόν για τον σκοπό αυτό αρχαίους ελληνικούς μύθους ώστε το έργο αποτέλεσε μια γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα της αρχαιότητας και την Ευρώπη. Στον χριστιανισμό και το Ρωμαϊκό και Ελληνικό πάνθεον, δημιουργώντας ένα θρησκευτικό συγκρητισμό.

Πού να φαντασθεί ο Ρωμαίος ποιητής τη σημερινή εξέλιξη  και τη  χρησιμοποίηση του τίτλου του έργου του, σαν απαξίωση ενός παγιωμένου συστήματος μεταμορφώσεων στην ελληνική πολιτική ‘’σκηνή’’. Εκείνος χρησιμοποίησε τους αρχαίους ελληνικούς μύθους για να στηρίξει το  έργο του ,  εγώ όμως θα περιοριστώ  σε πραγματικά γεγονότα και την ζώσα πραγματικότητα της εποχής.  Δεν θα μπω στον κόπο να ανατρέξω σε συγκεκριμένα περιστατικά – που είναι πάμπολλα-  και όλους εκείνους που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μια άναρχη πολιτεία , χώρισαν τα καφενεία σε γαλάζια και πράσινα και έκαναν τα πάντα για να προσεταιριστούν το ΚΚΕ, δίνοντας τιμητικές συντάξεις ακόμα και σε στελέχη του εμφυλίου. Όλα αυτά προέκυψαν με την έλευση στη χώρα μας ενός αμερικανόφερτου ‘’χαρισματικού’’ ηγέτη και έκαναν την Ελλάδα  ‘’ΞΈΦΡΑΓΟ ΑΜΠΈΛΙ’’ στα πλαίσια της δήθεν ενδυνάμωσης των λαϊκών ελευθεριών , ικανοποιώντας κάθε καιροσκόπο . Με τον τρόπο  αυτό δημιουργήθηκε ένα ‘’σκορποχώρι’’ που ενθουσίαζε τους νεοέλληνες, δίνοντάς τους  καινούργια πρότυπα.  Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλης κατάχρησης  στελέχους της ΔΕΗ  την οποία ο ηγέτης της χώρας απλώς θεώρησε υπερβολική . Θα θυμίσω λόγια του ‘’γέρου της δημοκρατίας’’ το 1965 σε συνάντηση κορυφής στο Βελιγράδι, όπου κρατούσα τα πρακτικά.εις επήκοο πολλών ατόμων, μεταξύ των οποίων ο υποφαινόμενος,  αλίμονο στη χώρα που θα κυβερνήσει ο Αντρέας . Η δήλωση  έγινε σε απάντηση δηκτικής παρατήρησης του διπλωματικού Διευθυντή του γραφείου του Ιωάννη Σωσίδη. Ο Αντρέας είχε δηλώσει σε ανταποκριτή του Reuters  για δήθεν συζήτηση μακεδονικού θέματος και επέμενε να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν,  μετά τις συνομιλίες  του Βελιγραδίου. Αργότερα βέβαια, διακήρυσσε ότι ‘’ δεν θα δεχθεί τον όρο μακεδονικό, ούτε σαν δεύτερο συνθετικό. Προσθέτω ότι την εποχή εκείνη τους γνώρισα όλους αυτούς από κοντά και στο εξωτερικό [στις Βρυξέλλες.

Με τη μικρή αυτή εισαγωγή που προηγήθηκε, δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον νεόφερτο από τις ΗΠΑ κομματικό ηγέτη που πλειοψήφησε σε ευρεία λαϊκή βάση και συνεπώς δικαίως κατέστη αρχηγός του κόμματος. Είναι πασιφανές ότι είναι άπειρος και ‘’οβιδιακός’’ στις απόψεις του, αδυνατώ όμως να κατανοήσω πώς γίνεται να αμφισβητείται κυρίως από εκείνους που τον στήριξαν και τον καθιέρωσαν. Φοβάμαι  ότι , δικαιώνοντας τον πρώτο που τον αμφισβήτησε  [ με τη διαγραφή γνωστής βουλευτού του κόμματος, την οποία  ο αμφισβητίας  εξύβρισε σκαιότατα ] ίσως ακολουθήσουν και άλλες ‘’μεταμορφώσεις’’ που δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Θα επαναλάβω εδώ παλιότερες δηλώσεις του αμφισβητία, ότι θα θάψει κάποιους δυο μέτρα στη γη αλλά κυρίως την συνεχώς επαναλαμβανόμενη απειλή του ‘’σας έχω όλους’’. Τι εννοεί άραγε ο γενναίος κρητικός με τη γνωστή και συγκεκριμένη φράση του;;;

Θυμάμαι πολύ παλιά, στα χρόνια της στέρησης και της ανέχειας, τα παιδιά της ηλικίας μου ‘’πετούσαμε αερόστατα’’ τα οποία ήταν φτιαγμένα με χίλιους κόπους και θυσίες, κολλώντας τα με αλευρόκολλα που αποτελούσε μοναδική μας διέξοδο. Ο αέρας τα πήγαινε σε διάφορες γειτονιές που δεν τολμούσαμε να τα διεκδικήσουμε και λέγαμε ‘’αυτοί μας έχουν’’, γιατί ήταν περισσότεροι και δυνατότεροι.

Τότε ανακαλύψαμε ότι στη γειτονιά μας υπήρχαν δυο γεροδεμένα αδέλφια με το παρωνύμιο  ‘’νταήδες’’. Σύντομα μαθεύτηκε το νέο στην κωμόπολη και με μια-δυο εφαρμογές στο πεδίο της μάχης, κάναμε όλες τις γειτονίες να μας επιστρέφουν άνευ ετέρου το αερόστατο με τη δικαιολογία σε όσους τους περιέπαιζαν ότι ‘’τους είχαμε’’ και συνεπώς δεν υπήρχε  άλλη επιλογή!!! Λέτε να ισχύει το ίδιο και στον ‘’νταή’’ του κόμματος,  και να παίζει το νταηλίκι του κατά πως τον βολεύει ή τους έχει πράγματι:::

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.     Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αταλάντη Λοκρίδας, T.K. 35200, Φθιώτιδα, Greece
Γράφω για να εξωτερικεύσω προσωπικές μου σκέψεις και να μοιραστώ εμπειρίες και γεγονότα που βίωσα προσωπικά στη μακρόχρονη υπηρεσιακή και ιδιωτική μου διαδρομή.